Tijdens het CollectieveKracht College bij Erasmus University Rotterdam, ‘Aspiring Commons – (Re)discoveries and Learning Opportunities from the Global South’, deelden experts uit wetenschap en praktijk inspirerende inzichten over dit thema. Julie-Marthe vertelde hoe Stichting Spaarkracht is geïnspireerd door spaarinitiatieven uit landen van het Mondiale Zuiden.
In die landen is collectieve actie geen keuze is, maar noodzaak. In veel gemeenschappen in het Zuiden zijn informele spaargroepen geen ‘alternatief’ model, maar de ruggengraat van financiële stabiliteit, gebaseerd op wederzijdse steun, vertrouwen en gezamenlijke verantwoordelijkheid.
Het bijzondere van Stiching Spaarkracht is dat we deels zijn ontstaan uit Julie-Marthe’s promotieonderzoek naar deze initiatieven. Zo brengen we niet alleen wetenschappelijke inzichten in de praktijk, maar laten we ook zien hoe we in Nederland kunnen leren van oplossingen die in andere delen van de wereld al generaties lang werken.
Tijdens het symposium gingen we in gesprek over hoe innovatieve concepten niet alleen in het Globale Zuiden, maar ook in Europa oplossingen kunnen bieden voor sociale en economische uitdagingen. Misschien hoeven we niet steeds zelf het wiel uit te vinden, maar juist te leren van wat al werkt.
Dank aan professor Tine de Moor voor deze uitnodiging. We kijken uit naar onze samenwerking als partner van Collectieve Kracht.