Met veel plezier hebben we met onze spaarkringen bijgedragen aan het onderzoek “Een gezinsperspectief op financiële geletterdheid”, uitgevoerd door de Hogeschool van Amsterdam en ITTA UvA, in samenwerking met onder andere Meetellen en het Nibud.
Het rapport laat zien dat ouders een sleutelrol spelen in hoe kinderen leren omgaan met geld — niet alleen via uitleg of regels, maar vooral door wat ze voorleven.
Belangrijke bevindingen:
- Reflectie op de eigen overtuigingen en houding ten opzichte van geld helpt ouders bewuster om te gaan met geld en dit bespreekbaar te maken binnen het gezin.
- Open gesprekken over geld thuis zijn belangrijk. Ouders worden aangemoedigd om gesprekken aan te gaan waarin het kind zijn perspectief op geld mag delen, ook als dat verschilt van dat van de ouder.
- Groepsgewijs leren biedt ouders vertrouwen, praktische ondersteuning en de kans om ervaringen uit te wisselen.
Bij Stichting Spaarkracht hebben we vorig jaar materiaal over financiële opvoeding ontwikkeld. Dit materiaal ondersteunt het gesprek onder spaarkringleden over financiële opvoeding van hun kinderen, maar ook zonder dit materiaal blijkt sparen in een spaarkring al aanstekelijk te werken voor de kinderen van spaarkringleden.
Lees het volledige rapport: Eindrapport Gezinsperspectief binnen Financiele Geletterdheid-Amagir en Brink-2025