Algemene voorwaarden

Algemene Voorwaarden van Stichting Spaarkracht
kantoorhoudende te Amersfoort

(versie d.d. 20 mei 2025)

1. Definities
1.1. De Spaarkringen, waaronder ook spaarlabs, zijn groepen mensen die op regelmatige basis samenkomen om volgens de methode van Stichting Spaarkracht met elkaar te sparen. De kwaliteit van de spaarkringen wordt gewaarborgd door de hoge kwaliteit van training, begeleiding en coaching met het door Stichting Spaarkracht ontwikkelde trainings- en begeleidingsmateriaal.

1.2. Het Opleidingstraject bestaat uit een starttraining, begeleiding en coaching, en inspiratiebijeenkomsten. Op basis van ervaringen blijft Stichting Spaarkracht het bestaande programma evalueren en doorontwikkelen.

1.3. De Samenwerkingspartner is de organisatie aan wie de als spaarkring op te leiden of opgeleide vrijwilligers of beroepskrachten zijn verbonden.

1.4. De Deelnemers zijn mensen die zich hebben opgegeven om mee te doen aan het Opleidingstraject tot spaarkringbegeleider. Van Deelnemers wordt verwacht dat ze het hele Opleidingstraject volgen en zich daarbij actief inzetten.

1.5. De Begeleiders zijn vrijwilligers of beroepskrachten die het Opleidingstraject van Stichting Spaarkracht volgen dan wel het volledige Opleidingstraject gevolgd hebben en gecertificeerd zijn. Begeleiders hebben een coachende rol, stimuleren mensen tot verandering en bevorderen sociale interactie. Zij bewaken dat de door Stichting Spaarkracht ontwikkelde methode gevolgd wordt en dragen zorg voor een goede werksfeer. Na de starttraining kunnen Deelnemers als onderdeel van het Opleidingstraject onder begeleiding van een coach van Stichting Spaarkracht een Spaarkring beginnen.

1.6. Het Werkmateriaal is het materiaal dat wordt gebruikt in het Opleidingstraject en de Spaarkringen. Dit materiaal is ontwikkeld onder de zorg van Stichting Spaarkracht en blijft eigendom van Stichting Spaarkracht. Uitdrukkelijk wordt verwezen naar punt 11 van deze overeenkomst.

1.7. De Samenwerkingsovereenkomst is de overeenkomst die schriftelijk tussen Stichting Spaarkracht en de Samenwerkingspartner overeen is gekomen. Dit kan ook middels het tekenen van een offerte of partnerschapsovereenkomst tot stand zijn gekomen.

1.8. Het Certificaat is de bevoegdheid om zelfstandig Spaarkringen volgens de door Stichting Spaarkracht ontwikkelde methode op te zetten en te begeleiden. Het Certificaat wordt op naam van de Begeleider uitgereikt en wordt verkregen na het afronden van het volledige Opleidingstraject en het aangaan van een middels een overeenkomst vastgelegde langdurige samenwerking tussen de Samenwerkingspartner en Stichting Spaarkracht. Jaarlijks wordt het Certificaat verlengd als aan de daarbij behorende kwalificatie-eisen wordt voldaan en het partnerschap tussen de Samenwerkingspartner en Stichting Spaarkracht voortgang heeft.

2. Toepasselijkheid
2.1. Deze Algemene Voorwaarden zijn van toepassing op alle rechtsbetrekkingen tussen Stichting Spaarkracht en de Samenwerkingspartner inclusief offertes, opdrachtbevestigingen en mondeling of schriftelijke overeen­komsten. Ze zijn ook van toepassing op aanvullende opdrachten of vervolgopdrachten, ook na het beëindigen van een overeenkomst, tenzij partijen schriftelijk en uitdrukkelijk van deze voorwaar­den zijn afgeweken.

2.2. Specifieke voorwaarden in de Samenwerkingsovereenkomst, alsook getekende offertes prevaleren altijd boven de Algemene Voorwaarden.

2.3. Derden kunnen aan deze Samenwerkingsovereenkomst geen rechten ontlenen. De Samenwerkingspartner vrijwaart Stichting Spaarkracht tegen vorderingen van derden die stellen dat zij direct of indirect schade hebben ge­leden door werkzaamheden die Stichting Spaarkracht in opdracht van de Samenwerkingspartner verricht of heeft ver­richt. Stichting Spaarkracht is niet aansprakelijk voor fouten of tekortkomingen van derden die ingescha­keld zijn voor het uitvoeren van de opdracht.

3. Offertes
3.1. Alle offertes zijn vrijblijvend, tenzij in de offerte zelf anders vermeld. Offertes van Stichting Spaarkracht zijn gebaseerd op de informatie die door de Samenwerkingspartner is verstrekt. De Samenwerkingspartner staat er­voor in, dat hij naar beste weten daarbij alle essentiële informatie heeft verstrekt. Stichting Spaarkracht zal de offerte naar beste inzicht en vermogen en zorgvuldig samenstellen.

3.2. Alle prijzen in de offerte zijn inclusief secretariaatskosten, reis- en verblijfkosten en andere op­dracht gebonden kosten, tenzij anders vermeld.

3.3. De offerte wordt vrij van BTW aangeboden, tenzij anders bedongen. In de offerte staat ook de termijn van de offerte vermeld.

4. Opdracht en wijzigingen
4.1. De Samenwerkingsovereenkomst is van kracht op het moment dat de ondertekende bevestiging van de overeen­gekomen opdracht of offerte door Stichting Spaarkracht is ontvangen.

4.2. Voor zover bij de uitvoering van de opdracht een afwijking van de offerte noodzakelijk is, zullen partijen tijdig en na onderling overleg dit schriftelijk vastleggen. Wijzigingen in de opdracht kun­nen tot gevolg hebben dat overeengekomen levertijden worden overschreden, zonder dat Stichting Spaarkracht aansprakelijk is. De eventuele meer- of minderkosten ten gevolge van wijzigingen in de opdracht komen in principe ten laste c.q. ten gunste van de Samenwerkingspartner.

5. Leveringstermijn
5.1. De werkzaamheden zullen door Stichting Spaarkracht met zorg worden uitgevoerd binnen de overeengeko­men termijn. De door Stichting Spaarkracht gecommuniceerde termijnen zijn echter niet aan te merken als fatale termijnen.

5.2. De overeengekomen termijn voor het verrichten van diensten is vastgesteld in de verwachting, dat de omstandigheden, waaronder de werkzaamheden door Stichting Spaarkracht, kunnen worden uitge­voerd dezelfde blijven als ten tijde van het afsluiten van de Samenwerkingsovereenkomst.

6. Uitvoering
6.1. Samenwerkingspartner is gehouden alle gegevens en bescheiden, die nodig zijn om de opdracht correct uit te kunnen voeren tijdig in de gewenste vorm en op de gewenste wijze ter beschikking te stel­len. Samenwerkingspartner garandeert de juistheid, volledigheid en betrouwbaarheid van de ter beschik­king gestelde gegevens en bescheiden, ook als deze van derden afkomstig zijn.

6.2. De Samenwerkingspartner garandeert ook dat de medewerkers van de eigen organisatie die betrokken zijn bij de werkzaamheden van Stichting Spaarkracht voldoende gekwalificeerd zijn voor een goede invulling van de opdracht.

6.3. Stichting Spaarkracht is bevoegd om haar verplichtingen onder de Samenwerkingsovereenkomst te laten uitvoeren door der­den, maar blijft te allen tijde verantwoordelijk voor de nakoming van Samenwerkingsovereenkomst.

7. Betalingstermijnen
7.1. Betaling dient te geschieden binnen de in de factuur aangegeven termijn en bij gebreke van een dergelijke termijn binnen dertig dagen na factuurdatum.

7.2. Betalingen voor opdrachten die leiden tot certificering van de Deelnemers van de training voor het begeleiden van Spaarkringen, moeten volledig worden voldaan vóór deze activiteiten een aanvang nemen.

7.3. Indien de Samenwerkingspartner niet binnen de afgesproken termijn aan zijn betalingsverplichting jegens Stichting Spaarkracht voldoet, is hij – zonder dat voorafgaande sommatie en ingebrekestelling vereist is – rente over het factuurbedrag verschuldigd vanaf de dag, waarop de factuur betaald had moeten zijn. Deze rente bedraagt voor elke maand (of gedeelte daarvan) van de overschrijding van de be­talingstermijn een twaalfde gedeelte van het op het moment van facturering geldende ECB Depo­sitorente plus 2%, met een minimum van 2% op jaarbasis.

7.4. Alle kosten, zowel de gerechtelijke als de buitengerechtelijke, met betrekking tot de invordering van het door de Samenwerkingspartner verschuldigde en niet tijdig betaalde gemaakt, zijn voor rekening van de Samenwerkingspartner.

8. Tussentijdse beëindigingen

8.1. Stichting Spaarkracht is gerechtigd de tussen haar en de Samenwerkingspartner bestaande Samenwerkingsovereenkomsten zonder rechterlijke tussenkomst direct geheel of gedeeltelijk te ontbinden, indien de Samenwerkingspartner niet tijdig of niet behoorlijk voldoet aan de verplichtingen, die voor hem uit de met Stichting Spaarkracht gesloten overeenkomst voortvloeien, alsmede in geval van faillissement of surseance van betaling van Samenwerkingspartner of het stilleggen of opheffen van diens organisatie.

9. Annuleringsregeling voor trainingen

9.1. Bij annulering van een geheel of gedeeltelijk Opleidingstraject door een Samenwerkingspartner brengt Stichting Spaarkracht de volgende bedragen in reke­ning:

  • bij meer dan vier weken vóór aanvang van de betreffende activiteit: 20% van het in het contract vermelde bedrag;
  • bij minder dan vier weken doch meer dan één week vóór aanvang van de betreffende activiteit: 50% van het in het con­tract vermelde bedrag;
  • bij één week of minder van de betreffende activiteit: 100% van het in het contract vermelde bedrag.

 

10. Certificering

10.1.  Het Certificaat wordt uitgereikt volgens de voorwaarden zoals omschreven in artikel 1.8. Voorwaarde voor verlenging van het Certificaat van de begeleider is de voorzetting van de samenwerkingsovereenkomst door de Samenwerkingspartner.

 11. Auteursrechten

11.1.  Het Werkmateriaal, zoals de handboeken voor begeleiders en voor leden van spaarkringen, en andere geestesproducten zijn eigendom van Stichting Spaarkracht en mogen niet zonder toestemming van Stichting Spaarkracht vermenigvuldigd, openbaar gemaakt of geëxploiteerd worden. Samenwerkingspartner mag geen hulpmiddelen van die producten aan derden geven, behalve als Samenwerkingspartner een deskundig oordeel wil inwinnen over de werkzaamheden van Stichting Spaarkracht en Stichting Spaarkracht hier vooraf over in kennis gesteld is.

11.2.  Teksten, modellen, technieken, instrumenten, waaronder ook software, die zijn gebruikt voor de uitvoering van de opdracht en in het advies of onderzoeksresultaat zijn opgenomen, zijn en blijven het eigendom van Stichting Spaarkracht. Verveelvoudiging en/of openbaarmaking kan derhalve alleen geschieden na verkregen schriftelijk toestemming van Stichting Spaarkracht. Stichting Spaarkracht zal een Samenwerkingspartner deze toestemming niet op onredelijke gronden onthouden.

11.3. Door het geven van een opdracht tot openbaarmaking of verveelvoudiging van door de Auteurswet of enige andere wettelijke regeling op het gebied van intellectuele eigendom beschermde objecten, die door of namens de Samenwerkingspartner zelf ter beschikking gesteld zijn ten behoeve van de opdracht, verklaart de Samenwerkingspartner dat geen inbreuk wordt gemaakt op wettelijke voorschriften en op beschermende rechten van derden en vrijwaart Stichting Spaarkracht voor de aanspraken ter zake van derden c.q. voor de directe en indirecte gevolgen, zowel financiële als andere, uit de openbaarmaking of verveelvoudiging voortvloeiende.

12. Vertrouwelijkheid en geheimhouding

12.1.De Samenwerkingspartner en Stichting Spaarkracht zijn gehouden tot geheimhouding tegenover derden van al hetgeen hun bij de uitoefening van hun werkzaamheden als geheim is toevertrouwd of wat daarbij als vertrouwelijke aangelegenheid ter kennis is gekomen, behoudens tegenover hen aan wie zij in het belang van de opsporing en berechting van strafbare feiten daarvan mededeling doen.

12.2. De Samenwerkingspartner en Stichting Spaarkracht zijn verplicht geen verder of ander gebruik te maken van vertrouwelijke gegevens dan voor zover nodig in de uitoefening van de werkzaamheden en aan die gegevens geen verder of andere bekendheid te geven dan voor de vervulling van de werkzaamheden is vereist.

12.3. De voor de uitvoering van de opdracht vertrouwelijke (persoons)gegevens zullen ter beschikking staan van de opdrachtgever en Stichting Spaarkracht gedurende de leveringstermijn en zullen na voltooiing van de opdracht worden verwijderd uit de archieven van de Samenwerkingspartner en Stichting Spaarkracht.

 

13 Reclamaties en klachten

13.1. Klachten betreffende de kwaliteit van het geleverde werk dienen zo spoedig mogelijk, doch in ieder geval binnen vijf werkdagen na levering van het werk schriftelijk of via e-mail aan Stichting Spaarkracht te worden gecommuniceerd. Stichting Spaarkracht verplicht zich deze klachten in behandeling te nemen en naar eer en geweten te onderzoeken en maatregelen te nemen om aan de gecommuniceerde klachten recht te doen. Terugstorting van (een deel van) de betalingen is niet mogelijk.

13.2. Bij opdrachten kan Stichting Spaarkracht nooit aansprakelijk worden gesteld bij schade die direct of indirect ten gevolge van het uitblijven van resultaat ontstaat.

13.3  Reclamaties omtrent facturen moeten binnen acht dagen na de dag van verzending van de facturen schriftelijk bij Stichting Spaarkracht worden ingediend. De betalingstermijn wordt ten ge­volge van een dergelijke reclamatie niet opgeschort. Na verloop van voornoemde termijnen wor­den klachten niet meer in behandeling genomen. Behoudens tegenbewijs zijn de gegevens uit de administratie van Stichting Spaarkracht beslissend.

14 Aansprakelijkheid

14.1  De Samenwerkingspartner vrijwaart Stichting Spaarkracht tegen alle schadeaanspraken van derden ter zake van de juist­heid en de feitelijke inhoud van de in opdracht van de Samenwerkingspartner gemaakte zaken.

15. Overmacht

15.1. In geval Stichting Spaarkracht door overmacht wordt verhinderd de overeengekomen werkzaamheden geheel of gedeeltelijk uit te voeren, heeft zij het recht om zonder gerechtelijke tussenkomst de uitvoering van de overeenkomst op te schorten of de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden, zulks naar haar keuze, zonder dat zij tot enige schadevergoeding of garantie is gehouden. Onder overmacht wordt ten dezen verstaan: staking, uitsluiting, brand, machinebreuk, hetzij bij Stichting Spaarkracht hetzij bij leveranciers van goederen en diensten, transportstoringen en andere buiten haar macht lig­gende gebeurtenissen zoals oorlog, blokkade, oproer, epidemie en natuurrampen, alsmede verhoging van invoerrechten en accijnzen en/of belastingen, devaluatie, vertraging en/of uitblijven van levering door leveranciers, het niet verkrijgen van vergunningen en andere overheidsmaatregelen.

16. Toepasselijk recht en bevoegde rechtere

16.1  Op deze voorwaarden en alle met Stichting Spaarkracht gesloten overeenkomsten en op de overeenkomsten welke daarvan een uitvloeisel zijn, is uitsluitend het Nederlands recht van toepassing. Geschillen die niet zijn opgelost door overleg en onderhandelingen zullen uitsluitend worden voorgelegd aan de bevoegde rechter van de rechtbank Midden-Nederland Amersfoort.